Likeurglazen White Star Line Likeurglazen White Star LineLikeurglazen White Star LineHet glaswerk voor de schepen van de White Star Line werd in de periode van de Titanic door Stuart Crystal uit Stourbridge geleverd.

Hiernaast op de foto twee likeurglazen uit kristalglas zoals gebruikt in de Veranda cafés, het Café Parisien, de diverse eerste klasse salons en de eerste klasse eetzaal.

Deze glazen werden grotendeels met de hand gemaakt. Dat uit zich in kleine onvolkomenheden en het feit dat de ingeslepen patronen niet 100 % symmetrisch zijn.

Het logo van de White Star Line werd geëtst met waterstoffluoride. Door de giftigheid van dit product waarbij zelfs huidcontact tot de dood kan leiden wordt dit procédé tegenwoordig minder gebruikt voor het etsen van glas. Recentere technieken zijn (laser)graveren en zandstralen.

Bij het glas aan de rechterkant is het contour van de vlag en de ster nog extra met de hand gegraveerd na het etsen voor een mooiere afwerking. Bij glazen geproduceerd na de Eerste Wereldoorlog werd dit niet meer gedaan en werd het logo simpelweg geëtst.

[TTSM 2 166, 250-255]

Ga naar boven