Postkaart Titanic Postkaart TitanicIn het begin van de 20ste eeuw bestonden er nog geen moderne communicatiemiddelen zoals wij die de dag van vandaag kennen. Toen was het gebruik van postkaarten om korte berichtjes naar elkaar te sturen enorm populair.

De postkaart hiernaast is vanuit Southampton verstuurd op 10 april 1912, de dag dat de Titanic vertrok voor haar eerste en laatste reis.

Op de voorzijde is niet de RMS Titanic, maar de RMS Olympic (gefotografeerd begin juni 1911 te Liverpool) te zien. Aangezien de Titanic toen nog fonkelnieuw was waren er nog niet zoveel foto's van de Titanic zelf beschikbaar en het was de gewoonte bij onder andere de White Star Line zelf om foto's van de Olympic te gebruiken als zogezegde foto's van de Titanic.

Onderaan is volgende tekst te zien: "White Star triple-screw Steamer 'Titanic' 45.000 tons. This & the sister ship 'Olympic' 45.000 are the two largest vessels in the world." ofwel "Het White Star stoomschip met 3 schroeven 'Titanic', 45.000 ton. Dit schip en het zusterschip 'Olympic', 45.000 ton zijn de twee grootste vaartuigen ter wereld.

Achteraan zien we dat de postkaart is afgestempeld op 10 april 1912 (APL 1012A) en dit rond 14.30 uur in de namiddag. Op de postzegel is de toenmalige Britse koning "King George V" te zien.

Op de kaart is volgende boodschap geschreven: "Dear a Just been to Southampton going to Fratton now will write letter tommorrow as" ofwel "Beste a., Ik ben zonet in Southampton geweest. Ik ga nu naar Fratton. Ik zal je morgen een brief schrijven. a.s.".

In potlood heeft iemand later genoteerd "Posted day ship sailed" en "Presinkin".

Het lijkt aannemelijk dat de schrijver (of schrijfster) van de postkaart "a.s." aanwezig was bij het vertrek van de Titanic aan ankerplaats/dok 44 (Berth 44) te Southampton en daar deze postkaart gekocht heeft. Na het vertrek dat met ongeveer een uur vertraagd was door een bijna botsing met de SS City of New York, heeft hij/zij de kaart vermoedelijk gepost in het gebouw van de hoofdpost voor de dokken in Southampton, ongeveer 500-700 meter van dok 44. Thans heet dit gebouw het "Admiralty House" en werd het begin 2000 geconverteerd naar een appartementsgebouw. Vanuit datzelfde gebouw werden op 10 april 1912 meer dan 1.300 postzakken aan boord van de Titanic gebracht. De vijf postbeambten van de postkamer op de Titanic zouden enkele dagen later allen omkomen bij hun pogingen om de postzakken te redden.

Het kan helaas niet bewezen worden, maar de mogelijkheid is reƫel dat deze postkaart aan boord van de Titanic is gekocht.

De kaart was gericht aan ofwel Agnes Stevens, naaister, 19 jaar ofwel Alice Grace Stevens, naaister, 17 jaar, beiden woonachtig bij hun ouders Thomas Stevens en Susannah Stevens. Ze leefden op Chestnut Cottage, Cricket Hill, Yateley, Hants, een redelijk bescheiden doch genoeglijke vrijstaande arbeiderswoning welke hun eigendom was. Hun vader Thomas werkte toen als tuinier in de tuinen van Minley Manor, een groot landgoed te Minley, niet ver van Yateley. Agnes trouwde later met Edward Pulker en was in haar latere dagen gekend als "Aggie Pulker". Zowel Agnes als Alice Grace bleven kinderloos. Alice Grace overleed in 1947. Edward Pulker overleed in 1949 waarna Agnes tot haar dood in 1974 weduwe bleef.

Ga naar boven