Schoolbook Bertram Vere Dean Schoolboek Bertram Vere DeanSchoolboek Bertram Vere DeanSchoolboek Bertram Vere DeanMillvina Dean in 1999Onder de derdeklassepassagiers op de Titanic bevonden zich onder andere Bertram Frank Dean samen met zijn echtgenote Eva Georgetta Light (Ettie Dean) en hun kinderen Bertram Vere Dean en Elizabeth Gladys Millvina Dean. Op het ogenblik van de reis was Bertram Vere Dean bijna 2 jaar en Millvina Dean ongeveer 2 maanden. Zij was dan ook de jongste passagier aan boord.

Bertram Frank Dean wou met zijn gezin naar Wichita, Kansas emigreren waar hij reeds familie had wonen. Samen met zijn neef zou hij er een tabakshandel uitbaten.

Oorspronkelijk zou het gezin Dean met een ander schip afreizen maar door de stakingen van de steenkoolwerkers en de tekorten aan steenkool werden zij op de Titanic in derde klasse geplaatst.

In de nacht van 14 op 15 april 1912 had Bertram Frank Dean de aanvaring met de ijsberg gevoeld. Nadat hij poolshoogte had genomen zag hij de ernst van de situatie in en gebiedde zijn vrouw en kinderen zich aan te kleden en naar het dek te gaan.

Uiteindelijk kwamen Ettie Dean en haar twee kinderen in een reddingsboot terecht. Ze werden nadien rond 8 uur in de ochtend opgepikt door de Carpathia. Bertram Frank Dean zelf overleefde de ramp niet, zijn lichaam werd nooit teruggevonden. Eenmaal aangekomen in New York zag Ettie Dean het emigratieverhaal zonder haar echtgenoot niet meer zitten en besloot zij om met de RMS Adriatic terug te keren naar Southampton. Daar woonden zij en haar twee kinderen bij haar ouders in tot ze in 1920 hertrouwde met dierenarts Leonard Burden.

Het schoolboek hiernaast was eigendom van Bertram Vere Dean (ook geschreven Deane). Aangezien het adres erin het adres van dierenarts Leonard Burden is, dateert het boek van na 1920.

Bertram Vere Dean zou uiteindelijk bijna 82 jaar worden. Hij overleed op 14 april 1992, exact 80 jaar na de ramp met de Titanic.

Zijn zus Millvina Dean was de laatste overlevende van de ramp met de Titanic. Ze overleed op 31 mei 2009.

Net als het gezin Dean werden door de ramp met de Titanic honderden gezinnen en families uit elkaar gerukt. De impact op de overlevenden en hun families was dan ook enorm.

Op de foto helemaal onderaan is Millvina Dean te zien in 1999 tijdens een conventie van de "British Titanic Society" in het Hilton hotel te Southampton.

Ga naar boven