Menu RMS Oceanic menu RMS Oceanic menu RMS OceanicBijna botsing tussen RMS Titanic en SS New York De RMS Oceanic vertrok op haar eerste reis op 6 september 1899 en was tot 1901 het grootste schip ter wereld. In de loop van de Eerste Wereldoorlog liep de Oceanic op 8 september 1914 aan de grond voor het eiland Foula in de buurt van de Shetland eilanden. Het schip werd opgegeven en grotendeels gesloopt in 1923 - 1924. Een deel van de romp onder de waterlijn werd in 1979 nog geborgen en gesloopt.

Het menu hiernaast uit tweede klasse dateert van 19 oktober 1910.

Een zekere Bill heeft op de voorzijde van het menu aangeduid wat hij die dag graag wilde eten. De achterzijde was voorzien voor gebruik als postkaart wat marketingtechnisch slim bekeken was van de White Star Line.

Op de achterzijde staat volgende tekst: "Just a little souvenir giving the menu for the 1st meal on board and as it happened the last but one full one.. Love from poor seasick Bill".

Op het eerste zicht is dit menu niet echt speciaal ware het niet dat er op de achterzijde reclame gemaakt wordt voor de Olympic en de Titanic die op dat ogenblik nog in aanbouw waren.

Op de foto onderaan is de RMS Oceanic toevallig links te zien. De foto is vermoedelijk genomen door Kate Odell vanaf de Titanic. Het kleinere schip met twee schoorstenen meer rechts is de SS New York waarmee de Titanic bijna in botsing kwam bij het vertrek op haar eerste reis.

Ga naar boven