Dinerbord Delfts blauw 2de klasse Dinerbord Delfts blauw 2de klasse Dinerbord Delfts blauw 2de klasse Dinerbord Delfts blauw 2de klasseIn de tweede klasse eetzaal van de Titanic werd servies gebruikt met een aantrekkelijk Delfts blauw motief. Dit servies van restaurantkwaliteit werd ook op andere schepen van de White Star Line gebruikt waaronder de RMS Olympic, het zusterschip van de Titanic en later ook de RMS Majestic.

Het dinerbord op de foto werd door Minton's in 1906 vervaardigd en werd door de White Star Line ingekocht via de makelaar Stonier & Co Ltd.

Delfts blauw ontstond aan het einde van de 16de eeuw als goedkoop alternatief voor het blauw-witte Chinese porselein dat toen massaal door de koopvaardijschepen aangevoerd werd. Het werd in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode in de periode 1650-1750, toen er in Delft een honderdtal aardewerkfabrieken actief waren.

Het specifieke motief van dit Delfts porselein werd in 1871 voor de eerste keer geregistreerd en was zo populair dat het tot op de dag van vandaag nog gebruikt wordt.

Hetzelfde motief, maar dan uiteraard zonder het White Star Line logo werd ook op de schepen van de Red Star Line gebruikt die onderandere een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York.

Ook interessant is dat het Delfts blauw porselein voor de White Star Line werd geproduceerd volgens een in Engeland rond 1820 door Josiah Wedgwood II ontwikkelde techniek, "flow blue" genaamd. Daarbij lost het blauwe cobalt motief een beetje op in het heldere glazuur bij het bakken waardoor een licht mistig / flou motief ontstaat.

[TTSM 2 174, 373, 374]

Ga naar boven