Dinerbord Crown 1ste klasse Dinerbord Crown 1ste klasse Dinerbord Crown 1ste klasse Dinerbord Crown 1ste klasseEersteklassepassagiers genoten van hun exquise maaltijden op borden zoals hiernaast afgebeeld. Het motief is gekend onder de naam "Crown" oorspronkelijk ontworpen door pottenbakkerij Brownfield & Sons Co Ltd.

Daar Brownfield & Sons Co Ltd. zijn activiteiten stopzette in 1891 lijkt het echter aannemelijk dat deze borden op het ogenblik dat de Titanic op het toneel verscheen door Spode voor makelaar Stonier & Co Ltd. werden geproduceerd.

Het motief is ook onofficieel gekend onder de benaming "Celtic" of "Gothic Arch" wat "Keltisch" of "Gotische boog" betekent.

Naast borden werd ook nog een ovalen serveer- en/of fruitschaal met dit motief gebruikt aan boord van de Titanic.

De vroegste productiedatum welke op een dergelijk bord teruggevonden werd is 1889 zodat het aannemelijk is dat deze borden voor het eerst op de White Star Line schepen SS Teutonic (1889) en SS Majestic (1890) gebruikt zijn.

Aan de onderkant zien we de gebruikelijke registratienummers Rd.No. 117214 en Rd.No. 324028 en de vermelding van de makelaar Stonier & Co Ltd. Liverpool.

Ook de Red Star Line gebruikte borden met dit motief maar dan met hun logo in het midden. De Red Star Line onderhield in die periode onderandere een geregelde dienst tussen Antwerpen en New York.

[TTSM 2 171, 362-365]

Ga naar boven