Op deze pagina hebben wij een aantal interessante links verzameld. De meeste zijn Engelstalig.

 • Titanic: Honor and Glory
  www.titanichg.com
  Titanic: Honor and Glory is een computerspel met de Titanic in de hoofdrol waarin je de wereld van 1912 opnieuw kan beleven. Als het fictieve personage Robert Morgan probeer je, valselijk beschuldigd van een vreselijk misdrijf, de politie te ontlopen en probeer je de echte daders aan boord van de Titanic te vinden om je naam te zuiveren. Aan boord leer je diverse personages kennen en maak je de eerste reis van de Titanic als passagier mee inclusief het zinken van het schip. Naast de verhaallijn van het spel kan je de Titanic ook volledig verkennen van de luxe eerste klasse salons tot de kolenbunkers en de machinekamer. Momenteel is het spel nog niet afgewerkt maar er is een demo beschikbaar. Wanneer het definitieve spel wordt uitgebracht is helaas niet duidelijk.
   
 • Titanic Clock - TitanicClock.com
  www.titanicclock.com
  Alan St George, een beeldend kunstenaar vooral bekend voor zijn replica's van de imposante trappenhal op de Titanic, bracht het grootste deel van zijn leven door met het herscheppen van de grote kunst van het verleden. Hij is eigenaar van een historisch huis op een heuveltop, 'Havencrest Castle' dat hij en zijn overleden vrouw meer dan 30 jaar lang hebben gerestaureerd en uitgebreid. Kunst, Victoriaanse en Edwardiaanse geschiedenis, inclusief de Titanic en goochelaars, hebben hem altijd gefascineerd. Op zijn website biedt hij diverse werken te koop aan. Een aanrader voor wie iets uniek en speciaal zoekt !
   
 • Titanic Relics
  titanicrelics.com
  Engelstalige museumwebsite met de persoonlijke collectie van Spencer Knarr.
   
 • Encyclopedia Titanica
  www.encyclopedia-titanica.org
  Encylopedia Titanica is de ultieme referentie betreffende de passagiers en de bemanningsleden van de Titanic. Van zowat elke opvarende is een biografie terug te vinden. Daarnaast zijn ook nog plannen van de Titanic terug te vinden en er is een uitgebreid forum met tal van discussies rond de Titanic, haar zusterschepen en de White Star Line in het algemeen.
   
 • Titanic The Ship Magnificent
  www.titanic-theshipmagnificent.com
  "Titanic The Ship Magnificent", het boek van onder andere Scott Beveridge, is de ultieme referentie rond de RMS Titanic en haar zusterschepen RMS Olympic en HMHS Brittanic. Naast uitgebreide informatie rond elk aspect van deze schepen zijn ook tal van originele foto's - vooral van de RMS Olympic - uit de persoonlijke collecties van de auteurs, terug te vinden. Het aantal foto's van de Titanic is eerder beperkt gezien de korte carrière van het schip maar zusterschip RMS Olympic is een goede referentie aangezien zij in vele opzichten identiek was aan de Titanic.
   
 • Why ships sink
  www.pbs.org/wgbh/nova/tech/why-ships-sink.html
  In 1912 stond de technologie nog in zijn kinderschoenen. De huidige schepen zijn veel veiliger, hebben moderne navigatiemiddelen, zijn steviger, hebben genoeg reddingsboten en zijn met betere materialen gebouwd. Een ramp zoals met de Titanic zou nu onmogelijk nog kunnen gebeuren. Maar... klopt dat eigenlijk wel ? Het verhaal van de Costa Concordia leert ons dat scheepsrampen van alle tijden zijn. Deze uitstekende documentaire zal je een totaal andere kijk geven op de moderne passagiersscheepsvaart. Mocht bovenstaande link niet goed werken, dan kan je de documentaire ook terugvinden op YouTube.
   
 • Publiek Geheim - Belgen op de Titanic
  www.youtube.com/watch?v=--_6Y2PEcNo
  In de nacht van zaterdag 14 op zondag 15 april 2012 ging de Titanic op zijn 'maidentrip' ten onder. Het verhaal kennen we natuurlijk allemaal, maar wat bijna niemand weet is dat er ook 27 Belgen aan boord waren: emigranten en andere reizigers. Er waren ook Belgen die werkten op het schip. En Belgen die aan boord hadden moeten zijn, maar door omstandigheden niet op het schip geraakten en zo aan een gruwelijk lot ontsnapten... Presentator Sven Speybrouck gaat in deze uitstekende documentaire op zoek naar sporen van deze Belgische Titanic-reizigers.
   
 • White Star Memories
  www.whitestarmemories.com
  White Star Memories organiseert wereldwijd exposities rond de White Star Line en de Titanic. Naast een uitgebreide expertise in maritieme geschiedenis beheert White Star Memories een van de mooiste collecties van authentieke artefacten.
   
 • Red Star Line Museum
  www.redstarline.be/nl
  Naast de White Star Line waren in het begin van de 20ste eeuw nog tal van andere rederijen actief. Een daarvan is de Red Star Line welke onder andere een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York. Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika. Hun verhaal, dat van de rederij die hen vervoerde en dat van de stad en de haven waaruit ze vertrokken, staan centraal.
   
 • De Titanic in miniatuur
  titanicinminiatuur.blogspot.nl/
  Hobbywebsite van Conny van den Dungen. Conny bouwt scènes uit de film "Titanic" van James Cameron uit 1997 in miniatuur na met behulp van diverse materialen en technieken. Weliswaar niet historisch correct maar wel superleuk en een bron van inspiratie.
   
 • Liberty Ellis Foundation
  www.libertyellisfoundation.org
  Na hun aankomst in de haven van New York werden derdeklassepassagiers met een veerboot naar Ellis Island gebracht. Daar ondergingen ze een medisch onderzoek en legale controles. Pas daarna konden ze de Verenigde Staten in. De ongelukkigen die niet door de controles raakten werden op kosten van de rederij teruggestuurd. Aangezien de rederij zoveel mogelijk wou vermijden passagiers terug te moeten vervoeren naar hun thuisland werden reeds in de havens van vertrek medische screenings georganiseerd. Voor de eerste- en tweedeklassepassagiers werden de formaliteiten reeds aan boord afgewikkeld en zij mochten bij aankomst in de haven van New York beschikken zonder langs de controle op Ellis Island te hoeven gaan. Het idee was dat wie zich een eerste- of tweedeklasseticket kon veroorloven waarschijnlijk niet op kosten van de gemeenschap zou moeten leven na aankomst in de Verenigde Staten. Op deze website is meer informatie terug te vinden over de geschiedenis van Ellis Island en ook rond het vrijheidsbeeld op Liberty Island in New York.

 

 

Ga naar boven