Theelepel White Star Line Theelepel White Star LineTheelepel White Star LineTheelepel White Star LineDeze verzilverde theelepel uit eerste klasse met het logo van de White Star Line werd vervaardigd door Mappin & Webb.

Mappin & Webb werd in 1775 in Sheffield opgericht door de toen 18 jarige Jonathan Mappin. In het begin was het een kleine werkplaats waar vooral bestek werd vervaardigd. Midden de 19de eeuw begon onder de leiding van zijn 4 achterkleinzonen de significante expansie van het bedrijf onder de naam Mappin Brothers Ltd.

In 1860 besloot John Mappin, de jongste van de 4 achterkleinzonen zijn eigen weg te gaan en richtte samen met zijn schoonbroer George Webb het bedrijf Mappin, Webb & Co. op. De naam Mappin & Web Ltd. werd pas in 1889 geregistreerd.

Het meeste bestek en zilverwerk bij de White Star Line werd echter door Elkington geleverd. In die zin is deze theelepel vrij zeldzaam.

Op de achterkant zien we het logo van Mappin & Webb samen met een datummarkering in de vorm van een schildje met een letter. Er is echter weinig bekend over de door Mappin & Webb gebruikte datumcodes. Wanneer deze theelepel vervaardigd is kunnen we dan ook niet met zekerheid bepalen, maar begin 20ste eeuw lijkt realistisch. Verder zijn er geen keurmerken (hallmarks) aanwezig, het gaat hier dan ook om verzilverd bestek en niet om bestek in sterling zilver (zilver met 92,5% zuiverheid). Dit is niet meer dan logisch aangezien passagiers nogal eens bestek en porselein meenamen als souvenir. Om dat laatste enigszins tegen te gaan of te beperken werden aan boord diverse souvenirs verkocht.

 

Ga naar boven