Titanic Belfast Titanic BelfastOp de foto hiernaast is de Titanic bij haar vertrekĀ  op 2 april 1912 uit Belfast te zien. Het vertrek was eigenlijk voorzien voor 1 april 1912 maar door het slechte weer werd dit met 1 dag uitgesteld. De foto is genomen ter hoogte van het Belfast Lough, de zeearm welke Belfast verbindt met het Noorderkanaal en de Ierse Zee.

De Titanic werd richting open zee begeleid door sleepboten van Harland & Wolff. Eens in de open wateren van de Ierse Zee liet ze de sleepboten achter zich en voerde ze de snelheid op tot 20 knopen. Na een reeks proefvaarten en testen vertrok ze rond 7 uur 's avonds richting Southampton voor haar eerste reis.

Naast de bemanning waren ook 14 passagiers aan boord waaronder 10 leden van de Harland & Wolff Guarantee Group. Dit team bestond uit zorgvuldig uitgekozen medewerkers van Harland & Wolff gespecialiseerd in diverse disciplines. Hun taak bestond er in om problemen die onvermijdelijk optraden bij de eerste vaart van een schip zo adequaat mogelijk op te lossen en eventuele verbeteringen voor te stellen, ook naar de bouw van toekomstige schepen toe.

Op schilder en decorateur Joey Thompson na, die de Titanic in Southampton verliet, zouden alle leden van de Guarantee Group omkomen bij de ramp met de Titanic. Het bekendste lid en tevens hoofd van de Guarantee Group was scheepsbouwer Thomas Andrews. Hij was het ook die samen met kapitein Smith de schade opnam na de aanvaring met de ijsberg. Thomas Andrews werd zogezegd voor het laatst gezien in het rooksalon starend naar het schilderij boven de open haard en met zijn reddingsvest op de tafel naast hem. Meer waarschijnlijk hielp hij passagiers instappen in de reddingsboten en werd hij op een zeker moment vlak voor het zinken door een golf in zee gespoeld. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden.

De foto is een scan van een grootformaat negatief. Het originele negatief uit 1912 was zeer waarschijnlijk een glasnegatief. We weten niet wie deze negatieven gemaakt heeft en wanneer maar vermoedelijk komen deze negatieven uit een archief van historische foto's.

Ga naar boven