Huwelijkstelegram Thomas AndrewsHuwelijk Thomas Andrews en Helen BarbourHuwelijk Thomas Andrews en Helen BarbourLambeg (CoI) parish church (2) (geograph 2466707)Wie het verhaal van de Titanic een beetje kent, heeft ongetwijfeld van Thomas Andrews gehoord. Thomas Andrews werd op 7 februari 1873 geboren te Comber, County Down, Ierland als zoon van Thomas Andrews en Eliza Pirrie. Eliza Pirrie was de zus van William James Pirrie, voorzitter van de raad van bestuur en mede-eigenaar van scheepsbouwer Harland and Wolff te Belfast.
Het was dan ook niet verwonderlijk dat Thomas na zijn opleiding aan het Koninklijk Academisch Instituut te Belfast in 1889 op zestienjarige leeftijd als leerjongen bij Harland en Wolff kon beginnen. De laatste achttien maanden van zijn vijf jaar durende opleiding spendeerde hij in de tekenkamer van het bedrijf.

In de daaropvolgende jaren was hij actief in diverse afdelingen van het bedrijf en werkte hij zich langzaam hogerop tot manager van de constructieafdeling in 1901. Hij was graag gezien zowel binnen Harland and Wolff als bij de werknemers en in 1907 werd hij hoofd van de ontwerpafdeling.
Thomas Andrews wordt nogal eens aanzien als de ontwerper van de Titanic maar dat is slechts ten dele waar. Hij werkte mee aan het ontwerp van diverse schepen waaronder de Olympic klasse maar ook andere schepen zoals de tenders SS Nomadic en SS Traffic. Daarnaast is het ontwerp van een schip niet het werk van één man maar van een heel team, elk met zijn eigen expertise.

Op 24 juni 1908 huwde hij met Helen "Nellie" Reilly Barbour, de dochter van textielondernemer John Doherty Barbour in de parochiekerk van Lambeg, in de buurt van Lisburn. Op 27 november 1910 kregen ze een dochter Elizabeth Law-Barbour Andrews, ook gekend als Elba (haar initialen). Het is bekend dat Thomas zijn vrouw Helen op een avond mee nam om de Titanic te bezichtigen kort voor de geboorte van hun dochter.

Op de foto hiernaast een telegram dat Thomas en zijn bruid Helen van vrienden uit Bayswater, Londen ontvingen ter gelegenheid van hun huwelijk. Het telegram luidt als volgt:
"To Thomas Andrews Junior, Conway, Lambeg, Lisburn".
"The very best of good wishes to Tommy and his queen. Tom and Sibyl".
Onder het telegram zijn nog enkele foto's van het huwelijk en een foto van de parochiekerk te Lambeg te zien. De foto's van het huwelijk zijn gemaakt door Robert Welch, die als professioneel fotograaf voor Harland and Wolff werkte.

Thomas Andrews was als hoofd van de Guarantee Group aanwezig op de Titanic. Dit team bestond uit zorgvuldig uitgekozen medewerkers van Harland & Wolff gespecialiseerd in diverse disciplines. Hun taak bestond er in om problemen die onvermijdelijk optraden bij de eerste vaart van een schip zo adequaat mogelijk op te lossen en eventuele verbeteringen voor te stellen. Thomas Andrews was het ook die samen met kapitein Smith de schade opnam na de aanvaring met de ijsberg. Hij werd zogezegd voor het laatst gezien in het rooksalon starend naar het schilderij boven de open haard en met zijn reddingsvest op de tafel naast hem. Meer waarschijnlijk hielp hij passagiers instappen in de reddingsboten en werd hij op een zeker moment vlak voor het zinken door een golf in zee gespoeld. Zijn lichaam werd nooit teruggevonden.

Toen het tragische nieuws haar bereikte was Helen Barbour er het hart van in. Ze was altijd erg fier geweest op haar briljante echtgenoot. Ze zou uiteindelijk hertrouwen in 1917 met Henry Pierson Harland en nog vier kinderen krijgen, maar ze hield altijd brieven, en foto's als herinneringen aan de liefde voor haar eerste echtgenoot bij. Ze heeft echter nooit meer over Thomas of de ramp met de Titanic gesproken.

Ga naar boven